Hakukoneoptimointi

seoKuinka saada sivuista hakukoneystävälliset?

SEO = Search Engine Optimization

SEO tarkoittaa verkkosivujen parantelua ja optimointia siten, että hakukoneiden kautta tulee enemmän kävijöitä sivuille.

On-page eli sisäinen SEO

On page SEO tarkoittaa laadukasta sisältöä, hyvää sivujen rakennetta, sivujen sisäisiä linkkejä, sivuille sopivia avainsanoja, joita käytetään tekstissä sopiva määrä ja ihanteellisissa kohdissa, tekstien luettavuutta yms. Kaikkea mitä voit tehdä verkkosivuillesi parantaaksesi hakukonesijoitusta.

Off-page eli ulkoinen SEO

Off-page SEO tarkoittaa ulkoa tulevaa liikennettä. Se voi olla esimerkiksi sosiaalista mediaa tai tapahtumien järjestämistä tai linkkejä sivujen ulkopuolelta.

Hakukoneoptimointi lisäosa Yoast SEO

WordPress sivuihin saa lisäosana SEO Yoast työkalun, joka helpottaa paljon hakukoneoptimointia. SEO Yoast neuvoo, jos jotain on pielessä optimoinnin kannalta. meta title ja meta description kohdat kertovat Googlelle, mitä sisältöä sivuillasi on eli ne kannattaa kirjoittaa SEO Yoastiin joka sivulla. Yoast SEO:sta on olemassa ilmainen ja maksullinen versio. Maksulliseen lisäosaan voi laittaa myös avainanojen synonyymejä, jolloin hakukoneet löytävät sivut todennäköisemmin. Ilmaisessa lisäosassa on yksi avainsana sivua/artikkelia kohden.

Etusivun merkitys

Etusivu on erityisen tärkeä. Sivuilla tulee olla riittävästi sisältöä ja hakutermi on hyvä olla heti ensimmäisessä kappaleessa, mutta ei silti liian monta kertaa. Tekstin tulee olla laadukasta ja hakijoita kiinnostavaa, jotta sivuilla kävijät eivät heti poistu sivuilta. Google ei arvosta sivuja, joilla on liian niukasti sisältöä.

Linkkien tärkeys

On hyödyllistä jos sivuillesi on paljon linkkejä muista sivustoista. Esimerkiksi oman yrityksen Facebook sivuista voi laittaa linkin. Voit myös pyytää yhteistyökumppaneita ja muita alaan liittyviä lisäämään linkin sivuillesi. Myös omilla sivuilla kannattaa linkittää sivuston muille sivuille. Jos sivuillasi on tarpeeksi mielenkiintoista sisältöä, niin sinne voivat muut linkittää pyytämättäkin.

Toimivuus kaikilla laitteilla

Sivujen tulee olla responsiiviset eli toimia kaikilla laitteilla ja myös mobiiliversiona. Jos sivut eivät toimi älypuhelimella, niin se laskee sijoitusta Googlessa. Sivujen on myös hyvä olla nopeasti latautuvat. Ei siis kannata käyttää hidastavia isoja taustakuvia tms.

Sivuston ikä

Sivuston ikä vaikuttaa myös näkyvyyteen Googlessa. Google arvostaa vanhoja sivuja. Uudet sivut eivät heti ala näkymään hyvillä sijoilla Googlessa, vaikka ne olisikin hyvin optimoitu, paitsi jos käytät maksullista hakumainontaa eli Google Adsia. Kestää vähintäänkin pari kuukautta, ennenkun uudet sivut alkavat näkyä Googlen hauissa ja hyviä tuloksia Googlessa voi joutua odottaa yli vuoden, etenkin jos alalla on paljon kilpailijoita.

Älä kopioi tekstiä

Älä laita muilta sivuilta suoraan kopioitua sisältöä sivuillesi, vaan muotoile teksti yksilölliseksi. Esimerkiksi verkkokaupan tuotteisiin ei kannata laittaa suoraa kopiota tuotekuvauksesta, vaan tehdä oma tuotekuvausteksti.

Miten voit seurata kävijäliikennettä?

Voit perustaa Google tilin ja ottaa käyttöön työkaluja, kuten Google Analyticsin, jolla pystyy seuraamaan, kuinka paljon sivuilla käy liikennettä ja mitä kautta liikenne tulee. Myös WordPress lisäosan avulla voi seurata kävijäliikennettä.